Wandelingen

“In de Buitenlucht” biedt wandelingen op maat aan voor een breed publiek. Deze tochten kunnen variëren van 2 à 3 uur tot meerdaagse excursies voor groepen van maximaal 25 personen. De wandelingen kunnen in elk seizoen geboekt worden als dauwtrip, (halve) dagtocht of avondwandeling.
Indien gewenst kan er gezorgd worden voor ontbijt, lunch, koffiepauze, diner, … in een gezellige horecazaak.

Deze wandelingen kunnen verzorgd worden in verschillende regio’s.

 

Gans het jaar door is deze streek een topper voor wandelingen. Rustige dorpjes, prachtige holle wegen en een schitterende natuur schenken ons innerlijke rust. Verder is er in Vlaanderen nergens een groter aantal kastelen en monumentale vierkantshoeves als in Haspengouw. Vooral in het voorjaar tijdens de bloesems en het najaar met de fruitoogst moet deze streek ontdekt worden.

 

Deze regio is mijn geboortestreek. Op mijn tochten hier ontdekken we een ongeziene schoonheid. Het Hageland onderscheidt zich van andere streken door zijn Diestiaanheuvels. Deze heuvels zijn de zandbanken die achterbleven toen de Diestiaanzee zich, zo’n 7 miljoen jaren geleden terugtrok. Ook de prachtige gebouwen in ijzerzandsteen bepalen de eigenheid van het Hageland. Wanneer we langs de Hagelandse wijngaarden en perzikenplantages wandelen wanen we ons zowaar in het buitenland.

 

De Krijtstreek is een uitzonderlijke streek in het zuidoosten van Limburg, een gedeelte van Nederlands Zuid-Limburg en een stukje van Wallonië. Deze regio ontleent zijn naam aan de aanwezigheid van krijt, ontstaan door een tropische zee miljoenen jaren geleden. Ze is bekend vanwege het heuvellandschap, de groeves en het aanwezige natuurschoon. Je kan er genieten van de prachtige kalkflora, de schitterende vergezichten en het warme onthaal in de pittoreske dorpen en gehuchten met massa’s vakwerkhuizen. Op de wandelingen kom je alles te weten over het ontstaan en de geschiedenis van deze uitzonderlijke streek.

 

Pittoreske dorpen in een heuvelachtig landschap, holle wegen en natuurlijke bronnen. De Voerstreek ontleent zijn naam aan het riviertje de Voer. Voeren heeft een unieke flora en fauna, waar de das, ree, roofvogels en ijsvogel veel voorkomen. Je kunt er nog spreken van een vreedzaam en ongerept natuurlijk leefgebied. De lucht is er zuiver en je kan er genieten van weidse vergezichten. Dit is een waar paradijs voor de wandelaar. Ik gids je hier door de mooiste natuurgebieden, romantische dorpjes, langs kapelletjes en veldkruisen, oude hoeves, kastelen en typische vakwerkhuisjes.

 

De Hoge Venen gelegen in het Oosten van België is een uniek natuurgebied van ongeveer 4.500 ha. Het is onderdeel van het grensoverschrijdend natuurpark Hoge Venen - Eifel dat ongeveer 2.700 km² groot is. In dit hooggelegen gebied zijn zeldzame kenmerkende heide- en venenplanten te vinden, zoals Struikheide, Dopheide, Lavendelheide, Veenmossoorten, Orchideeën, Klokjesgentiaan, Kleine- en Ronde zonnedauw, Beenbreek, Bergvenkel, Rijsbes, Rode bosbes, Kleine veenbes, Eénarig wollegras, Veenpluis, enz … Hier neem ik jullie mee op pad in de mooiste gebiedjes ver weg van alle drukte. Onderweg leg ik het ontstaan en de geschiedenis van deze waardevolle streek uit. Daarnaast is er ruime aandacht voor de rijke fauna en flora. Ook natuurfotografen komen hier volop aan hun trekken!

 

Gelegen op de kruising van de Ardennen en de Eifel vormen de Kantons Eupen, Sankt-Vith en Malmedy een schitterende streek om te voet te ontdekken. Je vindt hier nog ongerepte natuur en rust, in een adembenemend landschap met idyllische valleien en uitgestrekte plateaus. Uitgestrekte bossen, bloemenrijke weilanden en verstilde dorpjes maken deze regio uniek. Vooral in het voorjaar wanneer er duizenden Wilde narcissen bloeien, en in de herfst tijdens de bronst met het burlen van het Edelhert, is het hier extra genieten.

 

De Eifel bestaat uit verschillende gebieden zoals de Vulkaaneifel, Kalkeifel, Schneifel en Sudeifel, grenzend aan het plateau van de Hoge Venen tot aan de valleien van de Moezel en Rijn. Uniek is het National Park Eifel rond de hoogvlakte van Dreiborn en de valleien van de Urft en de Olef, met de nog ongerepte Kermeter, een heuvelrug tussen de Urftsee en Rursee. In deze regio bevinden zich ontelbare natuurreservaten waar je dagenlang kan wandelen terwijl je meer wilde dieren dan mensen tegenkomt. De plantenrijkdom in de Eifel is uniek. Je vindt er zo’n 30 soorten orchideeën. Verder geniet je hier van stille dorpjes en levendige stadjes vol vakwerk. Deze streek leent zich uitermate voor dagtochten of meerdaagse streekverkenningen op maat.

 

Het Natuurpark Viroin-Hermeton is een kalkrijke strook, onderdeel van de Calestienne, gelegen tegen de Franse grens. Ze vormt hier de grens tussen de Fagne-Famenne en de Ardennen. Het is een voor het grote publiek onbekend stukje België. Voor natuurliefhebbers daarentegen is dit gebied een pareltje. Op kalkgraslanden, restanten van de meer dan 350 miljoen jaar oude koraalriffen, is een zeer rijke kalkflora terug te vinden. Door een microklimaat komen hier vlinders en insecten voor, die elders in België niet te vinden zijn. De Koningspage en de Bidsprinkhaan zijn hiervan enkele voorbeelden. Bovendien is deze steek ook gezegend met de aanwezigheid van maar liefst 3 soorten slangen: Adder, Ringslang en Gladde slang voelen zich hier thuis. In de regio rond Nismes zijn er prachtige mini-canyons te bewonderen, uniek voor België. Deze diepe kloven zijn ontstaan door watererosie en corrosie.